Select Page
Σχεδιασμός «πέντε αστέρων»

Σχεδιασμός «πέντε αστέρων»

Το έργο αφορά την κατασκευή της νέας πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή Κιοτάρι του Δήμου Ασκληπιείου Ρόδου, Mayia Resort & Spa, η οποία απλώνεται σε μία έκταση 62.480 τ.μ. και διαθέτει συνολικά 250 δωμάτια.

Η σύνθεση βασίζεται στον κεντρικό άξονα που συνδέει το κτήριο κεντρικών λειτουργιών του ξενοδοχείου με τους εξωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, αλλά και την παραλία.

Η πορεία αυτή σηματοδοτείται με τις ορθογωνικές πύλες που καταλήγουν, μέσω μια κεντρικής σκάλας με υδάτινα στοιχεία και καταρράκτες, σε μια κεντρική πύλη στο κτίριο κεντρικών λειτουργιών στο επίπεδο του λόμπι.

Ο τρόπος ανάπτυξης των κτηρίων στο επικλινές επίπεδο είναι τέτοιος, ώστε να εκμεταλλεύεται την μαγευτική θέα προς τη θάλασσα.

Σε όλες τις πτέρυγες των δωματίων πρωταγωνιστεί το νερό με την ύπαρξη πισινών (swim-up) και υδάτινων στοιχείων παίζοντας με τον αντικατοπτρισμό των όγκων και τον ήχο του νερού.

Τα στοιχεία των όψεων ακολουθούν την αισθητική και υιοθετούν τα στοιχεία της κεντρικής πύλης. Οι όγκοι των πτερύγων τονίζονται με γωνιακές ορθογώνιες πύλες, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με μια λευκή κορδέλα που δένει όλο το κτίριο.

Τα διάτρητα στοιχεία, τα οποία διακοσμούν ορισμένες κατασκευές, «σπάνε» τους όγκους, παίζοντας με το φυσικό φως, ενώ το βράδυ βοηθούν στον φωτισμό του περιβάλλοντα χώρο.

Στο χώρο του λόμπυ γίνεται αισθητό το «παιχνίδι» του φωτός και τη σκιάς, με την άπλετη θέα του γαλάζιου να προσδίδει μία μαγευτική αύρα στον χώρο.

Η αρχιτεκτονική διήγηση συνεχίζεται στο χώρο του εστιατορίου όπου διέπει η έννοια της φύσης και του νερού. Ο χώρος εξωτερικά πλαισιώνεται εκατέρωθεν από καταρράκτες και από το υδάτινο στοιχείο της κεντρικής σκάλας που συνδέεται με τις πύλες. Εσωτερικά δημιουργείται ένα οργανικό περιβάλλον που παραπέμπει σε στοιχεία της φύσης, όπως οι κελυφωτές πέργκολες που μεταλλάσσονται σε ξύλινα γλυπτικά στοιχεία, τα οποία σε συνδυασμό με τις φωτιστικές μεμβράνες δημιουργούν φωτιστικές πηγές.

Τα δωμάτια και οι σουίτες συνεχίζουν το διήγημα των σχημάτων στην επίπλωση, στις οροφές και το φωτισμό, με τις σχεδιαστικές σχισμές και τα σχήματα των φύλλων της πισίνας να πρωταγωνιστούν στο χώρο. Γήινα υλικά συνθέτουν την ατμόσφαιρα της καθαρότητας και της άνεσης.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα σχεδιάστηκε, έτσι ώστε μέσω του πρασίνου, των υγρών στοιχείων, των ειδικά σχεδιασμένων μονοπατιών, της πέτρας, να προσδίδει αφενός ένα χώρο ηρεμίας και γαλήνης, και αφετέρου να προσφέρει την εκτόνωση μέσω της επιλογής πολύπλευρων μορφών αναψυχής. Τα στοιχεία που συνθέτουν τον εξωτερικό χώρο εισχωρούν στο εσωτερικό δημιουργώντας έναν συγκερασμό κλασικής αισθητικής με οργανικές φόρμες.

Έργο: Mayia Exclusive Resort & Spa

Ιδιοκτήτης: H Hotels Collection

Μελέτη Φωτισμού: IFI Group

Φωτογραφίες: Γιάννης Κόντος

Επιμέλεια: Αρχιτεκτονικό Γραφείο DELTA ARCHITECTS / Aρχιτέκτονες Τατιάνα Κούππα – Νίκος Παπαπανούσης

Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση γραφείων στον Αλιμο

Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση γραφείων στον Αλιμο

Η Α&Μ Architects σε συνεργασία με τα γραφεία Petras Architecture και Doxiadis + Landscape Architects, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σχεδιάσουν μια πρόταση με ενεργειακή συνείδηση, αναβαθμίζοντας αισθητικά και ενεργειακά το συγκρότημα κτιρίων στον Άλιμο, καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο του. Η Τhe A&M Group συμμετείχε, μετά από πρόσκληση σε κλειστό διαγωνισμό, μαζί με άλλα γνωστά Αρχιτεκτονικά Γραφεία.

Το συγκρότημα κτιρίων της Grivalia Properties αποτελείται από τρία κτίρια, τα οποία στεγάζουν διεθνείς εταιρείες και περιβάλλονται από έναν υπαίθριο κήπο που χρησιμοποιείται ως κοινόχρηστος χώρος, με δρόμους κυκλοφορίας πεζών, όσο και περιμετρικό δρόμο για την κυκλοφορία των οχημάτων.

Η σχεδιαστική ομάδα επικεντρώθηκε στην κάλυψη των αναγκών ενός σύγχρονου κτιρίου, για τις οποίες η υφιστάμενη κατάσταση χρίζει αναβάθμισης. Η βασική και πρωταρχική ιδέα του σχεδιασμού, ήταν η εκμετάλλευση των πράσινων χώρων και η δημιουργία μιας νέας ταυτότητας, παρόμοια με ένα σύγχρονο Campus.

Αυτό επιτεύχθηκε με την πρόταση δημιουργίας υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων εκτόνωσης και κυκλοφορίας πεζών, καθώς και με την αναβάθμιση των όψεων.

Η νέα τυπολογία των όψεων, αποτελείται από ένα διάτρητο, ενεργειακά ενσυνείδητο περίβλημα, το οποίο επιλεκτικά «φιλτράρει» το ηλιακό φως στο κτίριο, με τον ίδιο τρόπο που ένα δέντρο κάνει με τα φύλλα του, ανάλογα με τον προσανατολισμό και την θέση του ήλιου ανά εποχή.

 

Έτσι οι όψεις λειτουργούν βιοκλιματικά, επιτυγχάνοντας τις βέλτιστες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στο εσωτερικό του κτιρίου, διατηρώντας συγχρόνως ανεμπόδιστες οπτικές φυγές προς τον περιβάλλοντα χώρο.

Εκτός από την αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση του κελύφους, η The Α&Μ Group επικεντρώνεται επίσης στην αναβάθμιση του δικτύου κυκλοφορίας και των χώρων στάθμευσης, στη δημιουργία κεντρικών εισόδων – lobby για κάθε κτίριο, καθώς και στην αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν όλες οι λειτουργίες του συγκροτήματος με ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας.

Την ομάδα διαχείρισης του σχεδιαστικού έργου αποτελούν οι Μιχάλης Μαυρολέων, Έστα Γεωργαλά, Αλέξανδρος Πασχαλούδης, Ελίνα Χρήστου, Ειρήνη Θεοδωροπούλου, Σταύρος Δημητρίου, Τσαμπίκος Πετράς και Θωμάς Δοξιάδης.

Επιμέλεια: The A&M Group / www.am-architects.gr

Μία καπναποθήκη «πέντε αστέρων»

Μία καπναποθήκη «πέντε αστέρων»

Αντικείμενο της μελέτης ήταν η μετατροπή της υφιστάμενης καπναποθήκης «Άυστροελληνικής Εταιρείας ή «Σπήρερ» στο κέντρο της πόλης της Δράμας, στην περιοχή Αγ.Βαρβάρα, σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

Το βασικό κτίριο της καπναποθήκης και το νοτιοανατολικό του προσάρτημα, στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία της εταιρείας, χαρακτηρίστηκαν μνημεία (ΦΕΚ 163/Δ 1988). Στη νότια πλευρά του κτιρίου υπήρχε επιπλέον κτιριακός όγκος, μέρος του αρχικού κτιριακού συγκροτήματος, ο οποίος κατεδαφίστηκε τμηματικά. Εντούτοις, παραμένει το ίχνος του έως το ύψος των 4,5 περίπου μέτρων. Εντός του συγκεκριμένου περιγράμματος στεγάζεται πολιτιστικός χώρος του δήμου, με αμφιθέατρο και καφέ.

Το βασικό τμήμα είναι πενταόροφο και έχει εσωτερικά φέροντα οργανισμό από ξύλο, πράγμα που παρουσίασε σημαντικές προκλήσεις στους τομείς της ηχομόνωσης μεταξύ των δωματίων, της αντισεισμικής θωράκισης του κτιρίου και της πυροπροστασίας.

Ταυτόχρονα αποτελεί και ένα από τα πιό ιδιαίτερα στοιχεία του κτίσματος εσωτερικά, καθώς έγινε προσπάθεια ο φέρων οργανισμός να είναι εμφανής (δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους), ώστε ο επισκέπτης να έχει την αίσθηση της ξύλινης φέρουσας κατασκευής του αρχικού κτίσματος.

Στο ισόγειο, στην όψη προς τη λίμνη, δημιουργείται πεζόδρομος μεταξύ του βασικού κτιρίου και του πολιτιστικού χώρου του δήμου, με σκοπό τη μετέπειτα λειτουργία των δύο, ενώ έτσι επιτυγχάνεται και η καλύτερη σύνδεση με τη λίμνη. Παράλληλα με τον πεζόδρομο αυτό, μέσα στο σώμα του κτιρίου και σε όλο το μήκος του, προτείνεται διάδρομος διπλού ύψους (έως οροφή Α’ ορόφου), ο οποίος είναι ανοικτός προς τα έξω, αφού τα ανοίγματα θα είναι χωρίς κουφώματα, λειτουργώντας έτσι σαν μία στεγασμένη επέκταση του πεζοδρόμου. Η νέα εσωτερική όψη που δημιουργείται στο κτίριο είναι υαλωτή, ώστε να εμφανίζεται όλη η ξύλινη φέρουσα κατασκευή.

Στη νοτιοανατολική πλευρά, στο διόροφο ανεξάρτητο τμήμα των πρώην γραφείων, σχεδιάστηκε εστιατόριο στον όροφο και βοηθητικοί χώροι στο ισόγειο. Το σύνολο που αποτελείται από το ξενοδοχείο και τον πεζόδρομο, τον περιβάλλοντα χώρο της λίμνης, στο βυθό της οποίας υπάρχουν εμφανή μέλη βυζαντινής εκκλησίας, τον πολιτιστικό χώρο του δήμου, το εστιατόριο αλλά και το κέντρο κινηματογράφου Δράμας, που βρίσκεται παράπλευρα του κτιρίου, αποτελούν έναν ιδιαίτερο χώρο που λειτουργεί σαν πόλος έλξης για το σημεία αυτό της πόλης.

Επιμέλεια: 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες/www.3sk.gr

Το ξενοδοχείο που συνδυάζει πολυτέλεια και ιστορία

Το ξενοδοχείο που συνδυάζει πολυτέλεια και ιστορία

Το «Sir Paul» βρίσκεται στην παλιά πόλη της Λεμεσού και αποτελείται από δύο νεοκλασικά, διατηρητέα κτίρια των οποίων η αρχική κατασκευή χρονολογείται στα μέσα του 19ου αιώνα.

Καθένα από τα 22 δωμάτια σχεδιάστηκε μοναδικά, με συνεκτικό στοιχείο, το concept της ιστορικότητας και της πολυτέλειας σε λευκές αποχρώσεις με πινελιές μπρούντζου. Ουσιαστικό ρόλο διαδραματίζουν οι αψιδωτές δομές, καθώς επαναπροσδιορίζουν τις αρχικές καμάρες του κτιρίου.

Βασικά στοιχεία του interior design είναι οι καθρέφτες και οι διαφάνειες που χρησιμοποιούνται με εφευρετικότητα. Το καλύτερο παράδειγμα αυτής της λογικής δίνουν οι ντουλάπες, καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμεύουν ως καθρέφτες, που το βράδυ μετατρέπονται σε «σκοτεινό» γυαλί αποκαλύπτοντας σχήματα του περιεχομένου, αλλά ποτέ το ίδιο το περιεχόμενο, λόγω του εσωτερικού φωτισμού.

Ταυτόχρονα, σε κάποιες περιπτώσεις, οι ντουλάπες χρησιμεύουν ως κολώνες που συγκρατούν τις καινούργιες καμάρες.

Σε αυστηρό ύφος το γραφείο της ρεσεψιόν ως δωρικός μαρμάρινος όγκος, δίνει έμφαση στην επιβλητική σκάλα του 19ου αιώνα. Πηγές φωτός εκπέμπουν οι καμάρες που προϋπήρχαν πίσω του, καθώς η ίδια λογική ακολουθείται στο μεγαλοπρεπές μπαρ.

Η συμφωνία των υλικών όπως ο μπρούτζος και το μαύρο μάρμαρο, ενισχύεται από την φωτισμένη επιφάνεια στο φόντο, η οποία δημιουργεί μια κατοπτρική εικόνα μέσα από ξύλινες λεπτομέρειες. Όλα τα μέρη του μπαρ συνδέονται αρμονικά μέσω της γραμμικής γεωμετρίας.

Ο σχεδιασμός του αίθριου επικεντρώνεται γύρω από μια ελιά, που είναι το βασικό στοιχείο αυτού του κοινού τόπου, όπου το χρώμα των φύλλων της αντικατοπτρίζεται στο πράσινο και μπεζ μάρμαρο των τραπεζιών που ταιριάζουν αρμονικά με τον ασβεστολιθικό τοίχο που αγκαλιάζει το σύνολο του χώρου.

Ταυτότητα Έργου

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ : ELASTIC ARCHITECTS

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: ELASTIC ARCHITECTS

FOUNDERS & LEAD ARCHITECTS: ΡΙΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΞΕΝΟΣ

PROJECT MANAGER: ΧΡΥΣΑ ΝΤΑΦΛΟΥΚΑ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΝΙΣΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: IFI GROUP

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΟΥ: V.M.S Vasilliou Constructions Ltd

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

 

Κατοικία μεταξύ βράχων

Κατοικία μεταξύ βράχων

Ο Αριστείδης Ντάλας σχεδίασε μία κατοικία ανάμεσα στους βράχους στο Βώλακα, ένα χωριό απροκάλυπτα ξεχωριστό και ιδιαίτερο, που συνιστά ίσως την «αυθεντικότερη» τοποθεσία στην Τήνο, μοναδική τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στον κόσμο.

Ο σχεδιασμός ενός κτιρίου που να αποτελεί συνέχεια ή συμπληρωματικό στοιχείο της εικόνας του Βώλακα συνιστά «πρόκληση». Με απόλυτο σεβασμό στον τόπο, η κατοικία αποτελείται από επιμέρους μονάδες, που κατανέμονται γύρω από σφαιρικούς βράχους, αφήνοντας στο κέντρο ένα αίθριο.

Τα τρία κτίρια που στεγάζουν τις βασικές λειτουργίες, διαφέρουν μεταξύ τους σε ύψος, διαστάσεις και υλικά.

Βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η άναρχη χωροθέτηση των όγκων, ώστε φαινομενικά κάθε τμήμα της να έχει τοποθετηθεί ελεύθερα στο χώρο σαν να έπεσε από ψηλά και απλά να στάθηκε εκεί, ό,τι δηλαδή συνέβη και με τις ηφαιστειακές σφαιρικές πέτρες του Βώλακα.

Χαρακτηριστική είναι η βορεινή όψη της κατοικίας, καθώς ένας όγκος από εμφανές και άβαφο σκυρόδεμα δημιουργεί ένα «όριο», μια τεχνητή προστασία από τον «Βοριά».

Η επιλογή αυτής της υλικότητας αποτελεί παραλληλισμό στους βράχους, ενώ σε βάθος χρόνου, όταν τα πολύχρωμα αδρανή του σκυροδέματος αναδυθούν στην επιφάνεια, θα ενσωματωθεί απόλυτα στο τοπίο.

Η επιλογή του σχήματός του από την άλλη, ως ένα στενόμακρο ορθογώνιο, αναδεικνύει τους βώλακες, «υπογραμμίζοντάς» τους, και ενισχύει την σφαιρικότητα τους, που έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση με τη δική του γραμμικότητα.

Στο εσωτερικό του, το σκληρό του περίβλημα «σπάει» και μένει «διάφανο», αφήνοντας τον εσωτερικό χώρο να ενοποιηθεί με τον εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο, τα όρια μεταξύ του «μέσα» και του «έξω», «θολώνουν», και ο εσωτερικός χώρος τελικά εκτείνεται μέχρι τη συστάδα των βωλάκων, στην πλάτη του οικοπέδου προς το χωριό.

Στοιχεία έργου

Τίτλος έργου: Κατοικία μεταξύ Βράχων

Αρχιτέκτονας: Αριστείδης Σ. Ντάλας

Τοποθεσία: Βώλαξ, Τήνος

Κατασκευή: Aegean Construction & Development ltd

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης